Llac Atitlan

Llac Atitlan
El llac Atitlán, un maravellós racó de Guatemala: volcáns sant Pedro, Atitlán i Toliman com a veïns de fons.

dijous, 2 de juny del 2011

MÈXIC DF, LA CIUTAT INACABABLE (PER TOT).

Hola amics electrónics!

Ja fa uns dies que corro per aquesta ciutat enorme, inmensa, gegantina... Es tan gran que hi cabem tots, d´aquí, d´allà, de tot arreu.
Aixó es ben cert ja que sempre ha acollit tota la gent que s´hi ha presentat a viure-hi, es força generosa i, pel seus carrers s´hi respira continuament - a part, es clar, de la contaminació provocada per la caótica circul·lació viaria - uns aires de germanonia humana. Sinó, digueu-li als exiliats de la guerra civil espanyola.

Es una ciutat inmensa que acull una inmensitat de gent (més de 25 milions de persones, oficialment), que treballa i/o ven coses. Es desplaça amunt i avall continuament caminant, en vehicle propi o de la empresa, en peseros (busos petits), metro-bus (un autobus amb carril propi de circul·lació pel mitg dels carrers amples), autobusos, i metro.
Ai, el metro!, es increïble la de gent que mou. En hores punta hi han vagons reservats per les dones i el nens i els passadissos dividits entre els que hi van i els que hi venen. Mou, crec, milions de persones diaries.

Per l´altre costat, es una ciutat força económica per a nosaltres. Per exemple: el metro que us he descrit val 3 pesos el viatje (al canvi 0,20 eurus), dinar al carrer ho pots fer per 15 o 20 pesos i un menú de corrido per 40 pesos. L´alcohol te mes o menys el mateix preu que allá, pots trobar de tot el mon i també, es clar, el local, algo mes barato.

Parlant de l´alcohol local, ahir vaig provar per primer cop el Pulke, que no es més que el suc de l´agave, el càctus del tequila. El suc s´extreu de la part central de la planta a les 6 de la tarda i a les 6 del matí, es deixa reposar 4 hores a l´aire, despres es tanca i es deixa fermentar 12 hores més i ja está. El resultat es un líquid blanc i espés que al prendre´l te un gust una mica àcid i amb lleugera picantó derivada de la fermentació. Es molt nutritiu i poc carregat en alcohol. Es pot barrejar amb sucs de fruites naturals, suc d´api o prendre´l sol. Si aquest líquid es deixa fermentar una mica més i es destil·la, es converteix en tequila. En va agradar pero no en abusaré, ja que et treu la gana (alimenta per si sol).

El dilluns, quan vaig arribar i despres de dormir una miqueta, vaig trucar a la Guiomar, una amiga d´en Joni, i vaig quedar amb ella. Després de donar clases a la UNAM tenia una reunió/dinar de treball amb altre gent per preparar unes jornades/seminari sobre l´actualitat del pobles indígenas de tota américa, sobretot per debatre el protagonisme que tenen actualment en el poder d´alguns països com Bolibia, Ecuador, Venezuela... Vaig trobar-me amb ella en el moment que estaven acabant la reunió i havien demanat per dinar - ella va tindre el detall de demanar dinar per mí i convidarme, a sobre! -, despres vam sortir a prendre un café amb un alumne seu que, casualment, aquest any fará una tournee per Europa i sud-américa, passant per Catalunya. L´hi vaig donar el meu correu per que, quan sapigues segur per a on aniria, m´escrigues per jo pasar-li contactes i avisar a la gent que anirá per allà. S´en diu Oscar i es molt simpàtic i de la ona llibertària.

Els altres dies (ahir i avui) he anat de museus. Ahír vaig anar al Castillo de Xapultepec a veure el museu de història nacional.
El castell va ser residéncia de l´emperador Maximiliano i dels presidents Porfirio Diaz i Juarez entre d´altres. També va ser observatori astronòmic i académia militar. La primera construcció va ser un santuari construït pels espanyols a sobre d´un petit temple azteca. Va restar abandonat un temps, pero després va ser entregat a la ciutat per ser lo que es ara, un reflex del poder i el luxe dels jeràrques sobre un poble que vivia en la miseria als seus peus... fins que va arribar la revolució, la primera del segle XX.

Avui he anat al museu d´antropologia pero... tant sols he vist la mostra dedicada a 6 ciutats mesoamericanes (prévias a l´arribada dels espanyols). Era gratuïta i pensava que ho enllestiria amb 1 o 2 hores ja que creia que no seria gaire important. Doncs no, he estat prop de 4 hores i, per tant, no he entrat al museu propiament dit.
La veritat es que valia molt la pena. Hi havien peces que fins ara només havia fist en fotografies i d´altres realment increïbles. Tractava sobre les ciutats de Monte Alban, Tajin, Palenque, Tehotihuacan, Tepatlan i Tenochtitlan (l´actual ciutat de Méxic). Amb ceràmiques, joies, esculptures, pintures murals... una maravella.
Es una llástima que no hagi pogut fer fotos (estava prohibit).
Demà tornaré al museu propiament dit i hem portaré menjar i tot, perque fa set anys en 6 hores només vaig poder veure una tercera part.

Val, us deixo, tinc de trucar a una altre col·lega - el Nacho del col·lectiu Alicia - ha veure si ens veiem i si hem pot donar el contacte del meu col·lega Tobi, de la Biblioteca Social Reconstruir, que es el que en va ajudar fa 7 anys.

Petons a totes les noietes (bones i dolentes) i abraçades als noiets.

Salut!
Enric

3 comentaris:

  1. pele) enric''' ya te veo que estas bien como un puta jajaja me alegro y no pierdas detalles que me lo as de explicar jaja . ya toque en la plaza y creo que sali por la puerta grande jaja y aprobecha que aqui hay malestar con el sistema jaja adeuuu abrazo

    ResponElimina
  2. Holaaaaa crac!!!!!!!!......com gaudeixo de les teves paraules que ens expliquen les teves noves!!!!!!!!........Es requetegenial!!!!...Arriba, arriba cabrones!!!!!!....pero andate con cuidadin..... no te den mordida que duelaaaaa, chamacote!!!...pero veo que todo te va guay, guey!!!!!!..... Andele, andele... que la difrutes mucho!!!!!!!!david p

    ResponElimina
  3. hola cunyat

    ANDELE, ANDELE, COMO DISFRUTAS, OJO CON EL TEQUILA QUE SE SUBE A LA CABEZA¡¡¡

    Bueno cunyat, veiem que tot va com una seda, ull amb les mexicanas que son morenes i amb els ulls molt cridaners i negres.

    Es molt interessant el museu del pobles pre espanyols, quanta poca cultura coneixem dels altre pobles i que ensd pot ensenyar com podem viure millor.

    Apa tu, continua amb el teu viatje sumiat i que ja comançem a trobarte a faltar.

    Adeu i petons de tots.

    ResponElimina

Digues el que creguis convenient, pero... identificat